RSS Feed

Алуминиеви радиатори – силни и слаби страни

August 30, 2018 by admin

РадиаториРадиаторите произведени от алуминий, благодарение на подобрените си характеристики, бързо заменят своите чугунени “колеги”.

 

Днес алуминиевите радиатори са популярни като надеждни и имащи ултра висока устойчивост на химически влияния. Гладкостта на вътрешната повърхност на секциите се постига чрез покриване на специален защитен филм. Отвън батериите са прахово боядисани с професионална боя. Охлаждащата течност в радиаторите в повечето случаи е водата. Отрицателното въздействие върху оборудването възниква при липса на специална защитна процедура срещу окисляване. Но не е нужно да се притеснявате за това, защото всички съвременни алуминиеви радиатори се обработват с полимерна композиция.

 

Особености на алуминиевите радиатори:

- леки са и лесно се монтират;

- класическата версия на радиаторите позволява да се впишат във всеки дизайн;

- алуминиевите радиаторите са лесни за почистване и измиване по какъвто и да е начин;

- топлоустойчивата боя не се отлепва през годините и не избледнява, което ви освобождава от необходимостта да пребоядисвате радиаторите всеки сезон;

- ако е необходимо, алуминиевите радиатори могат да бъдат оборудвани със специален регулатор на топлината;

Дизайнът на радиаторите използва едновременно голям брой въздушни потоци, като по този начин се намалява времето за затопляне на помещението.

 

Алуминиевите радиатори са разделени на две категории:

- радиатори от първичен алуминий – по-надеждни и качествени;

- радиатори от вторичен алуминий – по-евтини.

 

Алуминиевите радиатори могат да се произвеждат по две технологии и различни източници на суровини, което значително променя качеството и техническите им параметри – това е производството с първични и вторични суровини. Алуминиеви радиатори, произведени от рециклирани материали, имат много по-ниска цена, но тези от първичен алуминий са много по-добри и по-надеждни. Можете да ги разграничите чрез докосване: като следвате краищата на радиатора – при рециклируеми, ще почувствате сякаш ръката Ви “скача”.

 

Недостатъци

- нестабилност на корозивните процеси;

- страх от високо налягане при използване в жилищни сгради;

- високият топлообмен повишава ниската инерция на системата.

Днес много производители на алуминиеви радиатори са на пазара. Най-надеждни и признати са европейските производители, и макар че много производства са изнесени в Китай, не трябва да се смесват понятията: китайският производител и място на производство.

 

 


No Comments »

No comments yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>