RSS Feed

Защо дървената дограма е по-добър вариант?

May 4, 2015 by admin

ДограмаВ много европейски страни се наблюдава преустановяване изработката на прозорци от PVC дограма и се наблага на все по-търсените прозорци от дърво. Има основателни причини за това търсене. Дървените конктрукции са по-екологични и естетични от пластмасовите. Естествените материали доближават човека до природата, внасят повече уют в дома. Европейците все по-често предпочитат естествения паркет пред ламината, памука пред синтетиката и дървото пред пластмасата. В последната година и у нас се наблюдава подобна тенденция и търсене на натуралното.

Защо дървената дограма е по-добър вариант?

  1. Дървото е живо, диша въпреки обработките, през които е преминало и дава възможност да се направят различни форми от него. Това е материал с много възможности.
  2. Дървената дограма е с удивителна дължина на живота – във всеки град могат да се видят сгради с дървени прозорци, поставени в стените им преди векове! Съвременните дървени прозорци се обработват с импрегнанти и защитни препарати, които увеличават тяхната дълготрайност, предпазват от гниеене и измятане, но и оставят дървото дишащо – точно каквото трябва да бъде!
  3. За разлика от ПВЦ и алуминиевата дограма, дървената може да бъде поправяна. Различни видове драскотини, износване, прогниване, следи от неблагоприятни атмосферни условия могат да бъдат скрити или отстранени (възможно е изрязване на прогнила част и поставяне на мястото на изрязаното нов, здрав материал, който с подходящите обработки се слива с цялата рамка). Масовите пластмасови прозорци и врати не подлежат на никакви ремонти, което налага подмяната им след средно 25 години.
  4. Дървените прозорци са много устойчиви срещу влизане с взлом. Дървото се реже доста по-трудно от ПВЦ, а и дървената рамка се отделя по-трудно от касата, отколкото пластмасовата.
  5. Топлоизолационните качества на дървото са невероятни! Дървото има способност да изолира топлината средно 8 пъти по-добре от ПВЦ, 400 пъти по-добре от стоманата и 1800 пъти по-добре от алуминия. Този коефициент обаче зависи от съвкупност от фактори, а не само от материала на рамката. Такива фактори са видът на стъклото и стъклопакета, пространството между рамката и касата, сглобката, качеството на монтажа на прозореца към стената и т.н.
  6. Качествената дървена дограма се характеризира и с висока шумоизолация, ниска топлопроводимост и нисък коефициент на температурно разширение – всичко това осигурява голяма надеждност, полезност и икономичност.

Истината е, че към днешна дата в България все още е трудно да се намерят фирми, които предлагат качествена дървена дограма – от материалите, през изработката, до монтажа. Все още повече се поръчват ПВЦ и алуминиеви прозорци, което се определя от по-ниската им цена. Разумните, отговорни, предвидливи хора обаче обръщат поглед към натуралната дървесина, поради което все пак има предлагане на прозорци и врати от дърво. Изборът е ваш!


No Comments »

No comments yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>