RSS Feed

Прозорец към облеклото в древна Русия – история и факти

October 23, 2017 by admin

Облеклото в древна Русия е било време на модата и нестабилен феномен, нещо, което е сега в ерата на интернет технологиите, няма да бъде оценено.

Женско облекло в Древна Русия

Някои елементи от гардероба в Древна Русия, все още могат да се видят в музея. Нека надникнем в тях:

Ризата е права, просторна ленена риза, носена у дома или облечена под рокля. Тук може да разгледате и: https://fashioncolors.bg/online-moda/damska-moda/4-вида-официални-дамски-блузи.

Ризите на момичетата са увивани около кръста с въже.

Характерна особеност на руското облекло е многопластовото. Всеки вид дрехи е частично затворен от друг.

Празничното облекло е винаги с дълъг ръкав. Изработено е от лен, брокат и коприна. Има дълги ръкави, откъдето идва името му.

Горната рокля е променлива. Такива дрехи са обшити от скъпата тъкан, изобилно декорирана с бродерия. Ръкавите са с абсолютно различни дължини или могат да отсъстват напълно, за разлика от много други дрехи, които нямат подобни декорации.

Традиционното външно облекло е покрито с обвивка. Най-често тя е козина. Козината е покрита от вътре и горната част с кърпа или кадифе. Постепенно женското кожено палто се е превърнало в скъпа одежда и тъкан, украсена с бродерия.

В древната Русия на мода са били бижута – гривни, мъниста, обеци в големи количества.

Мъжкото облекло в древна Русия

Точно като жените, мъжете носели риза. Тя обаче била по-къса, но не се различавала много от дамския модел. Ризите на известни хора били по-дълги от обикновените и често бяха украсени с бродерия. Ризите по правило изпълнявали функциите, както на долното, така и на външното облекло. То не само затопляло, но и отблъсвало злите сили, като: http://mamaninja.bg/%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/item/414-коко-Мънчи-или-филмът-който-не-гледахме.

Задължителен елемент на облеклото на руските мъже били панталоните ушити от платно или груб вълнен плат, украсени с тафта или коприна. Моделите били широки и се стеснявали надолу.

В древна Русия дрехите не само са от функционално значение, но и показват социален статус. В тази връзка малко се е променили нещата през хилядолетията. Днес също се стремим да демонстрираме своята индивидуалност, включително чрез използване на дрехи.

И ако по-рано съшили собствените си дрехи, днес в повечето случаи ги купуваме в магазините и все по-често в онлайн магазините.


No Comments »

No comments yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>